Volgens wetenschappelijk onderzoek waren de Egyptenaren de allereerste mensen die gebruik maakten van de olielamp. Voordat de olielampen van aardewerken en andere grondstoffen werd gemaakt, bestond olielampen uit schelpen en stenen.
De brandstof voor de olielamp was hiervoor talg. In de middeleeuwen zien we vooral het gebruik van fakkels of toorts als lampen. Dit veranderde toen in 1859 de allereerste petroleumlamp op de markt verscheen. Kort na de lancering van de petroleumlamp op de markt, kwamen er andere variaties zoals de kwamen no verschillende soorten lampen zoals de gas-, karbiet- en nerts lamp. Geïnteresseerd in een korte beschrijving van een paar van lampen die we tegenwoordig veelal zien, lees de blog dan snel verder!
De gloeilamp
De meeste voorkomende lamp is de gloeilamp. Het rendement van deze lamp is laag, omdat de meeste energie juist in warmte en niet in licht wordt omgezet. Een gloeilamp gloeit doordat de gloeidraad die in de glazen bol van de lamp zit, tot een zeer hoge temperatuur wordt verhit. Afgelopen jaren was er ook veel te doen om deze lamp, doordat de opwarming van zo’n gloeidraad veel co2 uitstoot. Hierom heeft de Europese Unie in 2012 besloten om de verkoop van gloeilampen tot een halt te lopen. Desondanks deze pogingen, zijn er nog veel mensen die een grote voorraad in dit soort lampen hebben vergaard, waardoor de verkoop van de gloeilampen nooit echt helemaal is gestopt.
De Led Lamp
De ledlamp oftewel licht-emitterende diodes, heeft haar populariteit te danken aan de hoeveelheid licht die deze lamp afgeeft. De kenmerken van ledlampen bepalen onder andere de lichtsterkte en de kleurweergave. Zo kunnen de verschillen in kleuren van een led lamp variëren van groen en paars tot aan geel. In tegenstelling tot een gloeilamp zet een ledlamp maar liefst 50% van haar energie af in licht, terwijl dit voor een gloeilamp maar ongeveer zo’n 35% is. Bovendien gaan led lampen langer mee en zijn ze daarbovenop ook nog eens duurzaam. Bovendien creëert de gloeilamp ook weer in vergelijking met de gloeilamp minder warmte.
De Halogeenlamp
Halogeenlampen functioneren op precies dezelfde wijze als de gloeilamp. Het verschil tussen de halogeenlamp en gloeilamp zit erin dat een halogeenlamp een ballon heeft die zich vult met broom of jodium, ook wel halogeen genoemd. De gemiddelde levensduur van dit soort lampen zit tussen de 1000 en 5000 uur. Ook hier geldt echter weer dat hoe warmer de gloeidraad wordt en verdampt, hoe sneller de levensduur achteruit zal lopen. Het rendement van een halogeenlamp is in tegenstelling tot gloeilampen wel wat hoger. Voor zakelijke verlichting: check de website van Schréder: nl.schreder.com/nl
Geef een reactie